rode-pijl_20x20 Wanneer implantaat?

verlies van tanden en kiezen

Uw tanden en kiezen kunnen verloren gaan. Door tandbederf, een ongeval of ontstekingen van het tandvlees. Uiteindelijk kan dit leiden tot (volledige) tandeloosheid. Niet fraai en lastig bij kauwen en praten.
Een kroon, een brugconstructie of een kunstgebit zijn dan goede alternatieven. Alleen heeft een kroon houvast nodig en moet een brug dragers hebben. Een implantaat (kunstwortel) kan hiervoor zorgen.

 

loszittend gebit

Ondersteuning geldt ook voor een prothese. Deze zit vaak te los of veroorzaakt irritatie. Meestal niet door een slechte pasvorm. Maar doordat het bot bij tandeloosheid langzaam slinkt. Er is dan minder steun voor een kunstgebit. Implantaten kunnen een oplossing bieden. Het kunstgebit kan dan aan de kaak worden vastgeklikt.

Zijn implantaten altijd toepasbaar

Een implantaat kan worden geplaatst bij jong en oud.  De voorwaarden zijn:

  • geen acuut ziektebeeld
  • goede dagelijkse mondhygiëne
  • een geschikte kaak.

Tijdens een eerste consult onderzoeken we de mogelijkheden zorgvuldig.

Als het kaakbot zodanig geslonken is dat het te smal of te laag is, kan niet direct een implantaat geplaatst worden. In dit geval is eerst een aanvullende behandeling nodig om het kaakbot te verbeteren.

Bij patiënten die bepaalde medicijnen gebruiken, veel roken of niet in staat zijn natuurlijke tanden perfect schoon te houden, is implantatie af te raden.

Voorzieningen op een implantaat

een kroon
Waar één enkele tand of kies ontbreekt, kan in de ontstane holte een implantaat worden geplaatst. Op dit implantaat wordt later een wit porseleinen of gouden kroon aangebracht.

een brug
Als u een paar tanden of kiezen mist, kan een brugconstructie op twee implantaten een goede vervanging zijn.

een ‘vast’ kunstgebit
Een kunstgebit is een alternatief als alle tanden en kiezen ontbreken. Met ondersteunende implantaten kunt u dit vastklikken. U kunt dan weer goed kauwen, lachen en praten. Bovendien slinkt de kaak minder door de aanwezigheid van implantaten.